Fizik (DK) Doktora Programı

Programı Sunan Akademik BirimFizik (DK)
Program DirektörüProf. Dr. Serbülent YILDIRIM
Program TürüDoktora Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiDoktor
Kazanılan DereceFen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak ilgili Anabilim Dalında Doktora çalışmasını başarıyla tamamlayan mezunlara Doktora diploması verilir.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul Koşulları(1) Doktora programına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği ve veteriner fakültesi diplomasına, eczacılık ile fen fakülteleri lisans veya  yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya ALES sonucu yerine senato tarafından eşdeğerliği kabul edilerek başarı taban puanları belirlenen ve uluslararası düzeyde kabul gören sınavlarda başarılı olmaları, lisans diploması ile başvuranların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 70 standart puan almaları gerekir. (2) Doktora programlarına öğrenci kabulünde başarı notu; lisans derecesi ile başvuruların lisans, yüksek lisans derecesi ile başvuranların yüksek lisans mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının %20’u, ALES’ten alınan standart puanın %50’si ve her bir anabilim dalı için enstitü yönetim kurulunca kurulan jüri tarafından yapılan mülakat sonucu alınan puanın %30’ı toplanarak bulunur. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun en az 70 olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen  kontenjan kadar öğrenci alınır. Ancak doktora programına öğrenci kabulünde ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında ingilizce, fransızca ve almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre yükseltilmesi konusunda üniversite senatosu yetkilidir.
Önceki Öğrenmenin Tanınmasıİlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitü içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun Doktora/lisans üstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, ilgili anabilim dalında ilan edilmiş olan yatay geçiş kontenjanına başvurabilir. Yatay geçiş; ilgili anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile olur.
Mezuniyet Koşulları Bu doktora programında öğrenim gören öğrenciler,
21 yerel kredilik en az 7 ders almakla,
240 AKTS alarak 4.00 üzerinden en az 2.50 Genel Not Ortalamasına sahip olmakla
Yeterlilik sınavını geçmekle,
Bir doktora tezi hazırlamak ve savunmakla,
Programlarında öngörülen tüm derslerden en az CB/S notu ile başarılı olmakla yükümlüdürler.
Program Amacı
Mezunların Mesleki Profilleri
Bir Üst Dereceye GeçişDoktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Başarılı sayılmak için başarı notunun doktora programında en az 75 puan olması gerekir.

Notlar

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir. Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.

Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 Puan

 Harfli Notu 

 Katsayı 

 Başarı Durumu

 90-100 

  AA

  4.00

 Başarılı

 85-89

  BA

  3.50

 Başarılı

 80-84

  BB

  3.00

 Başarılı

 75-79

  CB

  2.50

 Başarılı

 65-74

  CC

  2.00

 Başarısız

 0-64

  FF

  0

 Başarısız

Eğitim Öğretim Metotları

Eğitim Öğretim Metotları:

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ *

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Küçük Grup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha / Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme / Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

 

Program Çıktıları

1-Fizik doktora mezunları etik, temel insan hakları, evrensel hukuk, demokrasi, doğaya saygı ve çevre bilinci konularında duyarlıdır ve bu alandaki problemlerin çözümüne sivil toplum nezninde katkıda bulunur ve çözümleri destekler.
2-Fizik doktora öğrencileri ders ve tez aşamalarındaki kuramsal, deneysel ve gözlemsel çalışmaları süresice hertürlü verilerinde, yazılı belgelerinde ve sözlü ifadadelerinde bilimsel etik kurallarına uyarlar.
3-Fizik doktora öğrencileri mezuniyet öncesi alanı ile ilgili en az birer adet bilimsel makaleyi ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlar ve en az birer bildiriyi ulusal ve uluslararası toplantılarda sunar.
4-Fizik doktora öğrencileri/mezunları alanı ile ilgili çalışmalarında kuramsal, deneysel, hesaplamalı veya gözlemsel araştırma yöntemlerinden biri yada birkaçını kullanmada üst düzey beceriler kazanmış olur.
5-Fizik doktora öğrencileri/mezunları alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir yada bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirir.
6-Fizik doktora öğrencileri/mezunları alanlarına yakın disiplinlerarası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık problemleri analiz eder, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
7-Fizik doktora öğrencileri/mezunları alanlarındaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri yaşadıkları tüm ortamlarda tanıtarak, toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
8-Fizik doktora öğrencileri/mezunları çalışma alanlarına bağlı olarak, alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgilere sahiptir, çağın gerektirdiği tüm olanakları kullanarak bilgilerini güncel tutar.
9-Fizik doktora öğrencileri/mezunları, eleştirel düşünceye öncelik verir, yeni düşünceler sentezler; alanındaki yeni bilgileri üzerinde çalışılan problemin çözümünde sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
10-Fizik doktora öğrencileri/mezunları uluslararası bilim dili olarak İngilizcede ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel hertürlü iletişim kurabilir.
11-Fizik doktora öğrencileri/mezunları uluslararası bilimsel platformlarda bulunur, uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışır, özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini kurduğu iletişimlerle gösterir.

Müfredat


Yüksek Lisansda açılan dersler Doktora için de seçilebilir.


Fizik (DK) Kredili Ders Yapısı Şeması



Ders



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-03 Doktora Semineri 0 2 5
LÜ-FBE-05 Doktora Yeterlik 0 0 20
LÜ-FBE-06 Tez Önerisi 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Seçmeli 2021-2022 Güz Yarıyılı FİZİK() 45
LÜ-FZK-28 Çok Parçacık Fiziği 3 0 5
LÜ-FZK-29 Genel Görelilik ve Kütle Çekimi 3 0 5
LÜ-FZK-32 İstatistiksel Mekanik 3 0 5
LÜ-FZK-26 Klasik Elektrodinamik II 3 0 5
LÜ-FZK-33 Yoğunluk Fonksiyonel Kuramı 3 0 5
Toplam AKTS: 100

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ-FBE-03 Doktora Semineri 0 2 5
LÜ-FBE-05 Doktora Yeterlik 0 0 20
LÜ-FBE-06 Tez Önerisi 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Seçmeli 2020-2021 Bahar (2020-2021 Bahar Yarı Yılı Seçmeli Dersler) 45
LÜ-FZK-27 Fizikte Matematiksel Yöntemler II 3 0 5
LÜ-FZK-32 İstatistiksel Mekanik 3 0 5
LÜ-FZK-26 Klasik Elektrodinamik II 3 0 5
LÜ-FZK-30 Optikte Matematiksel Yöntemler 3 0 5
Toplam AKTS: 100
Yıllık Toplam AKTS: 200

Tez



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
LÜ TEZ TEZ 0 0 20
LÜ-FBE-01 Uzmanlık Alan Dersi 8 0 10
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

LÜ-FBE-03 Doktora Semineri
#
15555524431
15555524431
15555524431
15555524431
LÜ-FBE-05 Doktora Yeterlik
#
13154321214
13454331214
13444331213
13354331213
LÜ-FBE-06 Tez Önerisi
#
14544334444
14544334444
14544334444
14544334444
LÜ-FBE-03 Doktora Semineri
#
15555524431
15555524431
15555524431
15555524431
LÜ-FBE-05 Doktora Yeterlik
#
15545433444
15545433444
15545433444
15545433444
LÜ-FBE-06 Tez Önerisi
#
14544334444
14544334444
14544334444
14544334444
LÜ TEZ TEZ
#
15555445453
15555445453
15555445453
15555445453
LÜ TEZ TEZ
#
12242254225
15434423335
15433241125
24521312445